Site Loader
Rengerslaan 8-10, 8971DD Leeuwarden

Dagelijks inspecteren akkerbouwers hun landerijen om te controleren hoe het met het gewas gaat. Een rustgevende routineklus in de frisse buitenlucht. Aan die rust komt echter abrupt een einde wanneer je als boer donkere vlekjes op je gewas ontdekt. In de akkerbouwbranche kunnen donker vlekjes op het blad van de plant een ramp aankondigen. In de aardappelsector is de besmettelijke schimmelinfectie Altenaria een absolute nachtmerrie van iedere akkerbouwer. Bij te laat ingrijpen brengt Altenaria een complete aardappeloogst binnen enkele dagen om zeep. De eerste reactie van een landbouwer is dan ook om direct het complete aardappelveld uit voorzorg met een beschermingsmiddel te behandelen. Een dure ingreep, die lang niet altijd nodig blijkt. Zeker niet wanneer de donkere vlekjes worden veroorzaakt door ozonschade; een fenomeen waar geen gif aan te pas hoeft te komen. Maar hoe bepaal je de juiste aanpak, wanneer je het verschil tussen beide vlekjes met het menselijk oog niet kunt onderscheiden?

Hoofdstuk

Jaap van de Loosdrecht en Klaas Dijkstra

Gepubliceerd in de Budel Vital Regions, 2018

Post Author: Klaas Dijkstra

Leave a Reply